Nasz portal stosuje pliki cookies w celach świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie oraz w celach statystycznych. Konfigurację obsługi plików cookies możecie Państwo znaleźć w ustawieniach swojej przeglądarki.
Informacja turystyczna    Informacja Turystyczna    skontaktuj się z nami:  +48 52 340 45 50  e-mail facebook twitter foursquare2 instagram bip android iOS

Chleb żytni z ziemniakami, Piekarnia Murmiłło

Podczas pobytu w Bydgoszczy warto znaleźć czas na spróbowanie lokalnych specjałów. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie: praliny, gęsinę, piwo warzone na miejscu czy chleb z ziemniakami …

Słodka historia 

Zamiłowanie bydgoszczan do słodyczy zaczęło się już przed I wojną światową. Co rusz w centrum miasta pojawiały się eleganckie, rodzinne cukiernie i piekarnie serwujące pyszne i zawsze świeże „szneki z glancem”, ptysie z parzonego ciasta czy leguminę. W domach rozkoszowano się smakiem konfekcji czekoladowej z Fabryki Cukrów i Czekolad „Lukullus” czy od Braci Tysler (obie po II wojnie światowej upaństwowiono, połączono i nazwano „Jutrzenka”, funkcjonuje ona pod tą nazwą do dziś). 

Ciekawostka: Szneka z glancem to w gwarze bydgoskiej drożdżówka z kruszonką i lukrem, kształtem przypominająca muszlę ślimaka. 

O świeże i pyszne drożdżówki pytajcie o poranku w piekarni Katarzyny Erdmann przy ul. Długiej 2 (ponad pół wieku tradycji i piec piekarniczy pamiętający I wojnę światową) oraz w piekarni Bigońskich, założonej w 1924 roku, przy ul. Gdańskiej 87. Wystój wnętrza pamięta okres międzywojenny, w dekoracji odnajdziemy godło piekarzy – dwa gryfy trzymające precla.

Praliny i ciasta od Sowy

Istniejąca od 1946 roku, znana bydgoszczanom, rodzinna firma cukiernicza „Adam Sowa” stała się jednym z częściej odwiedzanych przez turystów miejsc na „słodkiej” mapie miasta. To za sprawą słynących z niepowtarzalnego smaku ręcznie wytwarzanych pralin. Ich tajemnicą jest cieniutka warstwa czekolady, pod którą znajduje się aromatyczny, płynny ganasz (nadzienie). Mieszkańców i turystów przyciągają tu także ciasta i torty, w których wytwarzaniu mistrzem był Feliks Sowa, założyciel firmy. On właśnie, w 1962 roku stworzył pierwszy„sztandarowy” dla jego cukierni tort czekoladowy. Biszkopt przekładany dżemem i polany w całości mleczną czekoladą bił rekordy popularności. Będąc w cukierni przy ul. Mostowej 5 można, przy filiżance kawy palonej pod marką „Sowa Caffè”, obejrzeć na reprodukcjach fotografii Bydgoszcz sprzed stu lat. 

Bydgoskie praliny, fot. Cukiernia Sowa

Ciekawostka: Nie można także zapomnieć o bydgoskich lodach. Od lat w wielu plebiscytach bydgoszczanie niemalże jednogłośnie polecają lodziarnię Cafe Primo (ul. Gdańska 18, przesmyk do Parku Kazimierza Wielkiego). Szczególnie lubiane są te o smaku bydgoskim.

Chleb z ziemniakami

Bochenek żytni z ziemniakami to jedna z najstarszych receptur kulinarnych z okolic Bydgoszczy. W dawnych czasach chleb wypiekano z mąki przetwarzanej we własnym gospodarstwie lub kupowanej w młynie. Była ona dość droga. Tymczasem podstawą diety mieszkańców regionu stały się tanie i ogólno dostępne ziemniaki. Sprytne gospodynie szybko zauważyły, że dodanie do ciasta chlebowego ugotowanych i utartych kartofli zwiększa liczbę wypiekanych bochenków i polepsza smak chleba. Dodatkowo wydłużyły się w ten sposób jego trwałość i świeżość. Dziś jedynym zakładem, który kultywuje dawne tradycje gospodarskie jest bydgoska piekarnia Murmiłło. Żytni chleb z ziemniakami ma chrupiącą, złotobrązową skórkę i miękkie wnętrze o smaku i aromacie pieczonych kartofli. Czas jego przygotowania to aż 22 godziny, a wypiekania 1,5 godziny. Dzięki swoim niepowtarzalnym cechom i długiej historii chleb ten został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Taki chleb można kupić w regionalnych delikatesach mięsnych JD Spychalscy przy ul. Batorego 4 (będąc tam, warto też spróbować którejś z wyśmienitych szynek robionych tradycyjnymi metodami), w sklepie firmowym piekarni Murmiłło przy ul. Sienkiewicza 60, w Zimmer Caffe Cukiernia & Kawiarnia przy ul. Gdańskiej 7.

Ciekawostka: Przez wiele dziesięcioleci ustnie przekazywano recepturę chleba z ziemniakami, aż doczekała się ona swojej pisanej wersji w 1831 roku w „Nauce dla włościan”, a następnie w 1915 roku w „Nauce gotowania do użytku Ludu Polskiego”

Szlakiem słynnej gęsiny

Ciekawostka: Polska jest największym producentem gęsiny w Europie, ale tylko 10% tegomięsa trafia na rodzime stoły. Resztą rozkoszują się głównie sąsiedzi zza zachodniej granicy. Gęś kołudzka to jedyna rdzennie polska odmiana drobiu, wyhodowana niedaleko Bydgoszczy, w Kołudzie Wielkiej.

Na Kujawach i Pomorzu od kilku lat zauważalny jest powrót do staropolskiej tradycji jedzenia gęsiny. Nic dziwnego, skoro region jest jednym z większych producentów tego pysznego i niedocenianego mięsa. Zainteresowanie gęsiną widoczne jest szczególnie w listopadzie, czyli w miesiącu kiedy przypada dzień Świętego Marcina – 11 listopada. Termin nie jest przypadkowy, gdyż już w XIX wieku hodowla gęsi była sezonowa i trwała od wiosny do późnej jesieni, a uboju dokonywano właśnie przed 11 listopada. W Świętego Marcina (opiekuna ptactwa, szczególnie gęsi) jadano gęś pieczoną w całości, najczęściej na słodko (z owocami). Natomiast na zimę przygotowywano okrasę (siekane, surowe mięso dojrzewające) oraz półgęski (peklowane i wędzone piersi gęsie). Te drugie zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 

Gęś pieczona z owocami, półgęsek, pasztet z gęsich wątróbek czy czernina są pysznymi potrawami, których można posmakować na „Gęsinowym Szlaku”. W Bydgoszczy ten lokalny przysmak serwują cztery restauracje umieszczone na tym szlaku, są to: restauracja „Weranda” w hotelu „Bohema”, restauracja „1921” w hotelu „Pod Orłem”, restauracja „Za Piecem”, Regionalna Warzelnia Piwa. 

Piwo z lokalnego browaru

Warzelnia Piwa, Bydgoszcz

Tradycje bydgoskiego piwowarstwa sięgają początków istnienia miasta. W XIV wieku prawo do warzenia i sprzedaży piwa przysługiwało każdemu mieszczaninowi, właścicielowi parceli w obrębie murów miejskich. Piwo z Bydgoszczy podawano w karczmach od Wielkopolski po Bałtyk. W kolejnym stuleciu bydgoski złoty trunek, ze względu na wyjątkowy smak, był jednym z sześciu w całym kraju, który eksportowano za granicę. Świetna koniunktura trwała do połowy XVII wieku. Oprócz browaru zamkowego istniały warzelnie przy zajazdach i karczmach. Na przełomie XIX i XX wieku w Bydgoszczy działało aż 13 browarów. Największy – browar Juliusza Strelowa przy ul. Ustronie – w 1920 roku osiągnął niewiarygodny wynik napełniania 1800 butelek na godzinę. Po wojnie majątek przedsiębiorcy upaństwowiono i tam właśnie rozpoczęła się produkcja słynnego piwa Kujawiak.  

Ciekawostka: Legenda głosi, że w latach 70. XX wieku dowcipny pracownik browaru Kujawiak, podczas renowacji instalacji, podłączył rurę z piwem wprost do rury wodociągowej. Mieszkańcy pobliskich ulic mieli więc piwo płynące z kranów. I to przez pół dnia. Zamiast zgłosić awarię, napełniali złotym trunkiem wszystkie dostępne naczynia. 

Niestety, po świetności dawnych browarów niewiele pozostało. Jednak piwne tradycje Bydgoszczy godnie kultywuje, powstała w 2011, roku Regionalna Warzelnia Piwa (ul. Poznańska 8), której tarasy ulokowane zostały nad Młynówką, tworzącą romantyczną atmosferę Wenecji Bydgoskiej. Do wyboru są cztery rodzaje złotego trunku warzonego na miejscu: Pils Wenecki, Koźlak Bydgoski, Kasztelan z Bydgoszczy i Pszeniczne Młyńskie. Koźlak to wyjątkowe, mocne i ciemne piwo typu bawarskiego (Bock), a wytwarzane jest sezonowo – zimą. Ponoć ten właśnie trunek warzony przez średniowiecznych mnichów, miał im umilać długi i ascetyczny czas postu. Z kolei nazwa Kasztelana z Bydgoszczy wiąże się z pierwszą pisemną wzmianką o mieście. Kastelanus de Budegac, jeśli wierzyć zapiskom, był założycielem grodu nad Brdą. Nie wszystkie wymienione wcześniej piwa są zawsze  dostępne, gdyż ich warzenie odbywa się tylko w dwóch kadziach. Pijąc piwo warto rozkoszować się pięknym widokiem na całą Wyspę Młyńską lub przejść się po wnętrzu lokalu. Dla znawców piwa może okazać się to ekscytującą podróżą w czasie. W Sali Chmielowej znajduje się stała ekspozycja poświęcona historii bydgoskiego browarnictwa, pamiątkom związanymi z piwem, uzupełniona pokaźnym zbiorem etykiet.

Ciekawostka: Wenecja Bydgoska związana jest nie tylko z produkcją piwa, ale także z wyskokowymi trunkami. W jej rejonie, przy ul. Czartoryskiego 2-4, w latach 1827-1945 , mieściła się destylarnia C.A. Franke, która dostarczała mieszkańcom Bydgoszczy i regionu słynne likiery czekoladowe i advocat (dzienna produkcja zakładów wynosiła 10 000 litrów czystego spirytusu). Ciepłą wodę z procesu rektyfikacji wykorzystywano w łaźni należącej do firmy.

Najsłynniejszą wytwórnią likierów w Bydgoszczy była firma Leistikowa, ojca wybitnego malarza i grafika Waltera Leistikowa, współtwórcy „Berlińskiej Secesji”. U Carla Leistikowa, w aptece u zbiegu ul. Gdańskiej i Śniadeckich, zaopatrywano się w „Kujawską esencję żoładkową”.

 

 

Teatr Polski, Bydgoszcz Urok Bydgoszczy polega m.in. na tym, że jest to wciąż miasto nieodkryte – zarówno jeśli chodzi o historię, architekturę, jak i kulturę. I to nieodkryte tak dla samych mieszkańców jak i turystów. Właśnie ci drudzy spacerujący latem z aparatami fotograficznymi po bydgoskich zaułkach uświadamiają mieszkańcom, że warto czasami podnieść głowę i dostrzec urodę starych, jakże dekoracyjnych kamienic.

Muzeum Dyplomacji i Uchodźstwa Polskiego w Bydgoszczy

Muzeum Dyplomacji i Uchodźstwa Polskiego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego działa nieprzerwanie od  osiemnastu lat, tworząc obraz życia i działalności polskiej emigracji po 1945r.

Muzeum Ściśle Tajne pod Bydgoszczą

Pilnie strzeżona przez wiele lat tajemnica małej podbydgoskiej wsi ujrzy już wkrótce światło dzienne. Po 60 latach użytkowania schron przeciwatomowy wojewody staje się jedną z najdziwniejszych atrakcji turystycznych regionu!

Czerwiec 2017
P W Ś C Pt S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Wiadomości

Bydgoszcz - Tripadvisor Travellers Choice 2017

Newsletter

e-mail facebook twitter foursquare instagram android BIP

Informacja Turystyczna

ul. Batorego 2

tel. +48 52 340 45 50

bci@visitbydgoszcz.pl